Havalar hala güzelken sevdiklerinizle birlikte tarihi bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Güzel haber şu ki, elektrikli aracınızla İstanbul-Bodrum yolunda giderken uğrayabileceğiniz çok fazla antik kent bulunuyor. Üstelik, ChargeIQ rotanız üzerinde bulunan tüm elektrikli şarj istasyonlarını haritada işaretleyerek bu keyifli yolculukta sizi yalnız bırakmıyor. ChargeIQ sayesinde, istasyonların müsaitlik durumunu önceden kontrol etmek ve yaşadığınız deneyimi diğer elektrikli araç sürücüleri ile paylaşmanız da mümkün. Haydi, geçmişin izlerini keşfetmek için size önerdiğimiz dokuz antik kente doğru yola çıkalım!

Görsel: Pexels / Seckin



TROYA ANTİK KENTİ

İlk olarak rotamızı, dünyanın en eski antik kentlerinden biri olarak kabul edilen Troya'ya çeviriyoruz. M.Ö. 3000 yılında kurulduğu düşünülen Troya, sahip olduğu 9 katmanıyla farklı uygarlıklara ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Arkeoloji çalışmalarının devam ettiği bu antik kentte, farklı medeniyetlerin kullandığı hamam, tiyatro, ocak, okul ve podyum gibi alanlar yer alıyor. Üstelik filmlere konu olan Truva Atı'da bu antik kentte sergileniyor.

SARDES ANTİK KENTİ

Manisa'nın Sart beldesinde bulunan bu antik kent, Lidya Devleti'nin başkenti olarak kabul ediliyor. Lidyalıların yaşadığı dönemde tarım, hayvancılık, ticaret ve altın madenciliği faaliyetleri sayesinde zenginleşen bu kent, paranın basıldığı ilk yer olma özelliğini de taşıyor. Tmolos Dağı'nın sırtlarında bulunan ve antik çağın en göz alıcı yapılarından biri olan Bronzlu Ev ise, görülmeye değer bir güzelliğe sahip.

EFES ANTİK KENTİ

Görsel: Unsplash / Deniz

Tarihi dokusu en iyi şekilde korunmuş olan Efes Antik Kenti'nin kuruluşu, MÖ. 6000'li yıllara dayanıyor. Bugün gezilen Efes ise, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Kentin içinde bulunan Hadrian Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Kuretler Caddesi, Liman Caddesi ve Aşk Evi, mutlaka görmeniz gereken yapılar arasında. Öte yandan, kentte varlıklı ailelerin yaşadığı söylenen Yamaç Evleri de mimarisiyle görenleri büyülüyor.

ERYTHRAİ ANTİK KENTİ

unç çağından Roma Dönemine kadar yerleşimin olduğunu gösteren Erythrai Antik Kenti, yolu İzmir'e düşen herkesin uğraması gereken duraklar arasında yer alıyor. Ok iki iyon devletinin en önemli kentlerinden biri olan Erythrai, özellikle siyasi anlamda güçlü olduğunu gösterecek yapılarıyla biliniyor. Toprağın renginden dolayı Kızıl Kent olarak da bilinen Erythrai, ünlü filozof Homer'ın ''Güneşin en güzel battığı yer'' sözünü doğruluyor.

NYSA ANTİK KENTİ

Kuruluşu M.Ö 3. yüzyıla dayanan Nysa Antik Kenti, dönemin bilim ve eğitim merkezi olarak biliniyor. Yapılan çalışmalarda iki şehir olarak kurulduğu ve bu şehirlerin birbirine 3 köprü ile bağlandığı bulunsa da, köprülerin kalıntılarına ulaşılamıyor. Nysa Antik Kenti, 30 bin kişilik stadyumu, antik kütüphanesi, Roma köprüsü, hamamları ve gençlerin eğitim aldığı Gymnasium'u ile tarihin tozlu sayfalarına derinlemesine bir bakış sunuyor.

Görsel: Unsplash / Yusuf


AFRODİSİAS ANTİK KENTİ

Sıradaki durağımız, sanki milattan önceki yıllara ışınlanmışsınız gibi hissedeceğiniz Afrodisias Antik Kenti. İsmini aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'ten alan bu kent, günümüze kadar korunmayı başaran en görkemli yapılardan oluşuyor. Kentin içinde bulunan eserlerin birçoğu heykellerden oluşuyor. Özellikle Afrodit ve İhtiyar Balıkçı heykeli, nefesinizi kesecek bir güzelliğe sahip. Öte yandan 8 bin kişilik Afrodisias Tiyatrosu, görenlerde her an yeni bir oyun başlayacakmış hissi uyandırıyor.

Görsel: Unsplash / Danil


PRİENE ANTİK KENTİ

12 İyon şehrinden biri olan Priene Antik Kenti, sarp bir kaya üzerinde kurulduğu için savaşlara karşı stratejik bir konumda yer alıyor. Demeter Tapınağı, Athena Tapınağı ve Zeus Tapınağı gibi tanrılara ait farklı tapınak alanlarının bulunduğu bu kentin Bizans döneminde piskoposların boyundurluğu altına girdiği düşünülüyor.

EUROMOS ANTİK KENTİ

Antik çağda “Kyramos” ya da “Hyramos” gibi isimlerle anılan Euromos Antik Kenti'nin, savaşlara ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Euromos Antik Kenti'ndeki kalıntıların birçoğu yıpranmış olsa da, içinde bulunan Zeus Tapınağı'nın günümüze kadar korunan en iyi tapınaklardan biri olduğu söyleniyor.

STRATONİKEİA ANTİK KENTİ

Kuruluşu M.Ö 3. yüzyıla dayanan Stratonikeia, aslında Gladyatörler Kenti olarak biliniyor. İçerisinde tiyatro, tapınak, sur gibi yapıların bulunduğu bu kentin Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülüyor. Kazılar esnasında ortaya çıkan hamam ve Şaban Ağa Camisi, Stratonikeia kentinin 700 yıl öncesine kadar kullanıldığını gösteriyor.




İstanbul’dan çıkıp sırayla Troya, Efes, Priene, Stratonikeia antik kentlerine yolculuk ederken rotanızın üzerindeki elektrikli şarj istasyonlarını ChargeIQ ile bulabilirsiniz.


Keyifli Yolculuklar!